SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsföreningen Warta
Fotboll

Om klubben

Namnet
Båten som låg förtöjd i Sannegårdshamnen hette Warta. Det var en gammal rostig skorv men namnet var bra. Det tyckte i alla fall ett gäng unga grabbar som traskade omkring i hamnen. De var ute i viktiga ärenden, en klubb skulle bildas men de saknade ett namn. Det blev Warta. Året var 1928 och månaden var december. Båten har för länge sedan sjunkit till havets botten men idrottsföreningen håller sig fortfarande flytande. 1929 räknas dock som året då föreningen bilades vilket innebär att föreningen firar 85 år 2014.
(Warta är även namnet på en polsk flod som även den finns kvar och gamla Wartapojkar hävdar att historien bakom klubbens namn är felaktig. Fast å andra sidan har de ingen bättre förklaring.)

 

De första aktiviteterna
Gymnastik och terränglöpning var de ursprungliga grenarna på IF Wartas program. Ganska snart kom även fotbollen in i bilden. Medlemsavgiften sattes till tolv kronor och inträdesavgiften var på den tiden två kronor. Den första styrelsen bestod av: Arthur Niklasson (ordförande), Evald W Svensson (sekreterare), John Dahlberg (kassör), Gösta Andersson, T Henriksson. J Lorentsson och K Dahlberg (suppleanter). Revisorer blev Hugo Johansson och Arne Henriksson med John Johansson och Ernst Niklasson som suppleanter. Dessa personer hade ett viktigt arbete framför sig. Först gällde det att skaffa en plan. En äng hyrdes vid Lundby egna hem och förvandlades raskt till en fotbollsplan. Innan dess hade ett viktigt beslut redan fattats - klubbens färger skulle vara svart och vitt.

 

Styrelsen höll i det mesta som hände. De tog ut lag, ordnade träningsmatcher och flyttade hus. Nöjesaktiviteterna var också omfattande. Danskvällar och auktioner gav fina tillskott till klubbkassan.

 

Det var då det. Lagom till Wartas 85-årsjubileum hösten 2014 har Stefan Thylin färdigställt sitt bokprojekt, "IF Warta, En ung 85-åring". Vill du läsa mer om Wartas historia så kan du kontakta kansliet och höra om det möjligen finns ett exemplar av boken över.